Mi történik a pszichiátriai osztályokon? Gyógyítják az emberek mentális zavarait? Sokan így hiszik. A valóság azonban kijózanítóan más, amit jól illusztrál egy most napvilágra került ügy – egy a sok hasonló közül. A huszonéves fiatalember nem hogy nem gyógyult meg, de a rengeteg gyógyszerezést és az elektrosokkokat követően meghalt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei fiút huszonévesen skizofréniával diagnosztizálták, a kezelés pedig a szokásos volt: tudatmódosító pszichiátriai szerek. Az évekig tartó gyógyszerezést követően – amely nem használt – a kórházban új szerrel kezdték „kezelni”: olyan injekcióval, amely egy hétig a szervezetében marad, így csak hetente egyszer kell beadni. Ezután azonban az állapota csak még inkább romlott: az új szer beállítását követően két hónap múlva már hangokat hallott, irracionális félelmek gyötörték, attól félt, hogy a föld kettészakad és elnyeli az embereket.

Romló állapota miatt mentő szállította egy nagy budapesti pszichiátriára. Addigra felfekvései már elfertőződtek, majd némi antibiotikumos kezelés után a pszichiáterek nekiláttak a kezelésnek: a fiatal férfi egy sorozat elektrosokkot kapott. Állapota azonban továbbra sem javult érdemben, ellenben fertőzései továbbterjedtek a testén. Visszavitték a vidéki kórházba, ott azonban már hiába helyezték el a sebészeten, a fertőzésektől súlyosan leromlott állapota miatt idén januárban életét vesztette. Harminchat éves volt. A család most kártérítést követel a fiatal férfi halála miatt.

Megérdemelte volna a fiú a szakértő segítséget, amitől állapota rendeződik és normális életet tud élni? Természetesen. A pszichiátriai osztályokon megkapta ezt a segítséget? Úgy tűnik, egyáltalán nem. Sajnos a férfi esete korántsem egyedi: a tapasztalat azt mutatja, a pszichiátriákon nem csupán a bánásmóddal, a higiéniával vagy az elhanyagoltsággal van gyakran probléma, legalább ennyire nyomasztó, hogy a pszichiátriai kezelések egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy helyreállítsák az emberek mentális egészségét és lelki egyensúlyát. Helyette marad a tudattompító gyógyszerezés és a kellemetlen mentális tünetek fizikai-kémiai elnyomása.

Hiába tehát a pszichiátriába invesztált egyre több pénz; a helyzet csak akkor fog változni, ha a mai látszatkezelések helyét valódi, tényleges segítséget nyújtó kezelési módok veszik át.

(Forrás: cchr )

vissza a hírekhez